Varje produkt som lämnar Liedholms produktion är spårbar ner i minsta detalj.

– Till och med svetstråden dokumenteras i vissa fall, säger Alexander Lodin som är verkstadsansvarig.
Spårbarheten är en kvalitetsgaranti för kunden.

På Liedholms Maskinteknik arbetar man hela tiden med projekt och kunder som ställer höga krav på dokumentation och spårbarhet. Därför är allt material är minutiöst kontrollerat, spårbarhetsmärkt och dokumenterat. – Inget, absolut inget material får komma in i verkstaden utan att vara spårbart. Saknas märkning stoppas det utanför portarna och skickas tillbaka.
Men numera händer det sällan eftersom Liedholms i många år arbetat med spårbarhet och utvecklat rutiner som även leverantörerna tar för givna.
 – När vi handlar av våra leverantörer skickar de chargenummer som vi sen kontrollerar vid leverans. Sen döper vi om det till vårt spårbarhetsnummer. Det följer sen produkten ända fram till slutleverans ute hos kunden.

Liedholms arbetar oftast med speciella projekt och kunder som ställer höga krav. Till exempel finns det vid viss produktion krav på spårbarhetsdokumentation även av de tillsatsmaterial som används, som svetstråd. – Vi är vana vid omfattande krav från våra kunder och har en stor erfarenhet av att hantera dokumentation och spårbarhet vid större projekt. Eftersom vi hållit på med det i många år har vi utvecklat våra rutiner och ökat kunskapsbanken på företaget.
 – Med tiden har det blivit lite av en vardagsrutin och numera har vi samma höga dokumentstandard på allt i produktionen, även i de fall det inte krävs fullt ut.
 Den information som finns angiven på varje materialdel skrivs in i den pärm som skapas för varje produkt. Dessutom fotograferas alla stämplar, symboler, koder och siffermärkningar på materialen och länkas samman med övrig spårbarhetsdokumentation.
 – Det är ett sätt att minimera fel, vi kan undvika den mänskliga faktorn som ibland kan ställa till det. Det är säkrare med en bild.

Det rigorösa spårbarhetsarbetet ställer också höga krav på de som arbetar i tillverkningen hos Liedholms. Förutom den direkta materialkunskapen gäller det också att ha koll på spårbarhet, lagring och dokumentation.
 – Den kompetensen finns hos alla som jobbar hos oss idag, alla vet hur viktigt det här är. Och vi kan garantera att både svetsning och material har full spårbarhet, säger Alexander.

 

Gå tillbaka till Innehållsförteckning av Svets & Projekt HÄR.